Ade mood rajin sedikit arini
Semalam masak mee goreng putih [versi Aimi]
& nasi goreng bilis [juge versi Aimi]
....means, tak pedas ler.
Dan arini, pepagi duk ketung ketang kat dapur
Hasilnya...
Spagetthi..
Alahai tekak ni
Terasa cam nak jd minah salleh plop arini
Huhuuhuuu.....
Aiiii, camner namanya jd nama sebegitu rupe ye?
Alamak!! pabila dah ttup api dapur, baru terpandang si cendawan tak masukkan..hu3
Aiii, nak cepat nye pasal lah ni..
Meh aku share sket resipi nya. Aku otter sendiri!!! ha3...
Pakai main campak2 dan ikut firasat hati
Bahan - bahan
1 bungkus spaghetti [ tak kisah lah ape brand pun, asal HALAL]
Air untuk merebus
Garam secukup rasa
Untuk Kuahnya.
2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun.
1 ulas bawang besar kuning Holland (dicincang)
1 labu bawang puth (dicincang)
Sedikit cili boh
Sos Spaghetti tradisional [Kimball]
1 peket / lebih ayam kisar [ aku guna Ramly]
450-500g tomato puree.
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.
2 biji tomato ranum merah (dipotong kuib)
* 1/2 sudu kecil Oregano @ Italain herbs
* Bebola Ayam / daging
* Beberapa biji cili padi [nak lebih pedas]
* Pilihan lah, kalau tak letak takpe...
Cara:
1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam.
2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti.
3) Kacau sekali-sekala.
4) Masa merebus 8- 10 (lihat masa pada bungkusan spaghetti)
5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan.
Tips: Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat.
1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau
2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat.
Cara membuat bebola ayam:
- Guna ayam/ daging kisar
Semalam masak mee goreng putih [versi Aimi]
& nasi goreng bilis [juge versi Aimi]
....means, tak pedas ler.
Dan arini, pepagi duk ketung ketang kat dapur
Hasilnya...
Spagetthi..
Alahai tekak ni
Terasa cam nak jd minah salleh plop arini
Huhuuhuuu.....
Aiiii, camner namanya jd nama sebegitu rupe ye?
Alamak!! pabila dah ttup api dapur, baru terpandang si cendawan tak masukkan..hu3
Aiii, nak cepat nye pasal lah ni..
Meh aku share sket resipi nya. Aku otter sendiri!!! ha3...
Pakai main campak2 dan ikut firasat hati
1 bungkus spaghetti [ tak kisah lah ape brand pun, asal HALAL]
Air untuk merebus
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun.
1 ulas bawang besar kuning Holland (dicincang)
1 labu bawang puth (dicincang)
Sedikit cili boh
Sos Spaghetti tradisional [Kimball]
1 peket / lebih ayam kisar [ aku guna Ramly]
450-500g tomato puree.
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.
2 biji tomato ranum merah (dipotong kuib)
* 1/2 sudu kecil Oregano @ Italain herbs
* Bebola Ayam / daging
* Beberapa biji cili padi [nak lebih pedas]
* Pilihan lah, kalau tak letak takpe...
1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam.
2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti.
3) Kacau sekali-sekala.
4) Masa merebus 8- 10 (lihat masa pada bungkusan spaghetti)
5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan.
Tips: Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat.
1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau
2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat.
Kuah:
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau.
- Jangan sampai perang. Tambahkan bawang putih dan oregano.
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau.
- Jangan sampai perang. Tambahkan bawang putih dan oregano.
- Masukkan sedikit cili boh
- Masukkan sos spaghetti
- Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam kisar
- Masak hingga separuh masak.Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.
- Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato & cili padi. Kacau.
- Sekiranya suka, tambah bebola ayam disini.
- Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam kisar
- Masak hingga separuh masak.Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.
- Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato & cili padi. Kacau.
- Sekiranya suka, tambah bebola ayam disini.
Cara membuat bebola ayam:
- Guna ayam/ daging kisar
- Dicampurkan dengan 1 sudu tepung jagung
- Bawang merah & putih dicincang
- Sedikit perasa * lada sulah/ lada hitam klu nk pedas
- Gaul bersama2 & bentuk bulat2
- Goreng sehingga kekuningan
Hidangan :
- Masuk Spaghetti dalam pinggan.
- Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas.
- Boleh tambah bebola ayam disini sekiranya tak mahu di campur dengan kuah. Hias dengan daun parsley kalau ada.
- Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas.
- Boleh tambah bebola ayam disini sekiranya tak mahu di campur dengan kuah. Hias dengan daun parsley kalau ada.
So...selamat mencuba lah!!!
xoxo
Muni Qazrina
No comments:
Post a Comment